Je herinnert je vast nog wel de periode waarin afgelopen jaar veel tuinen er ineens zielig en kaal bij stonden? De plaats waar ooit mooie groene buxussen stonden hebben plaats gemaakt voor kale plekken en dorre takjes. De oorzaak hiervan was: de buxusmot. De buxusmot is een prachtig beestje om te zien. De vleugels hebben een parelmoerachtige glans met aan de onderkant een donkerbruine rand. Als je niet beter weet denk je dat je een bijzondere vlinder tegen het lijf bent gelopen. Maar wat kan de rups (de voorloper van de buxusmot) een schade aanrichten! Ze zijn in staat om in een nacht een hele struik kaal te eten. Ik had ook een heel oude buxusplant in mijn tuin. Het is een tijd goed gegaan, maar toen waren daar ineens de eerste tekenen: aan elkaar gesponnen blaadjes en kaal geknaagde takken. Ik heb nog geprobeerd om de rupsen met de hand te verwijderen, gespoten met de hogedrukspuit, gezogen met de stofzuiger. Een tijdje ging dat goed maar op een nacht hebben ze toch mijn struik te grazen genomen.
Waar komt de buxusmot vandaan?
De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië en is per ongeluk in Europa terecht gekomen. Al zwervend is de vlinder in 2007 in het zuiden van Nederland aangekomen. Inmiddels komt de mot in heel Nederland voor. Alleen op de Waddeneilanden is hij nog niet waargenomen. De buxusmot is echt rampzalig voor buxusstruiken. Zo heb je nog een mooie groene haag en op het volgende moment kijk je tegen een zielig en kaalgevreten plant aan.
Wat kun je tegen de buxusmot doen?
Bestrijding van de buxusrupsen is heel lastig. Je kunt het proberen zoals ik heb gedaan. De rupsen met de hand eruit pikken of ze met een hogedrukspuit eruit spuiten. Maar als je er dan net een mist wordt je buxus alsnog kaal gevreten. Een veel beter alternatief is afscheid nemen van de buxus en andere planten in de tuin zetten. Je kan van zo veel andere planten een mooie heg maken of een gat in de tuin of plantenbak vullen. Wat je vooral niet moet doen is met gif gaan spuiten. Je doodt daar niet alleen de mot mee maar ook heel veel andere insecten. Ook de vogels die de rupsen eten gaan erdoor dood.
Wat kun je doen als je buxus is kaalgevreten?
Hebben de buxusrupsen je buxus kaalgevreten? Het is vervelend, maar helaas is het dan te laat en zul je de buxus uit de tuin moeten verwijderen. Maar niet getreurd. Er zijn hele mooie alternatieven voor de buxus.
De alternatieven voor de buxus
- Een populaire vervanger voor de Buxus sempervirens is de Ilex crenata (Japanse hulst). De plant heeft kleine glanzende donkergroene bladeren en is dicht en bossig, net zoals als de buxus. Ideaal als haag en geschikt om in vorm te knippen. Ook heel geschikt is Lonicera nitida (struikkamperfoelie). Die groeit zo hard dat je binnen korte tijd een mooie volgroeide haag of plant hebt.
- Een ander goed alternatief voor de buxus is de Euonymus (Kardinaalsmuts). Euonymus is een groenblijvende plant en komt in allerlei kleuren en variëteiten voor. ‘Jean Hugues’ is een soort die erg op Buxus lijkt. Ook mooi zijn Euonymus japonicus ‘Microphyllus Pulchellus’ en ‘Green Rocket’.
- Naast de genoemde alternatieven is er ook nog de taxus, Taxus baccata. Hij is erg verschillend van de Buxus, maar ook heel geschikt voor hagen en vormsnoei. Houd er wel rekening mee dat alle delen (met uitzondering van de rode bessen) van de Taxus baccata giftig zijn.
- Als je de buxus toch uit je tuin moet verwijderen en zoekt naar een alternatief hiervoor, waarom kijk je dan niet eens naar iets heel anders? Je kan ook een heel mooi effect bereiken met een rij geurende lavendel of rozemarijnplanten. Of van Santolina. Een mooie kruidachtige plant met lichtgrijze bladeren en zacht gele bloemen.
- De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk ook eens naar de kant-en-klaarhagen in onze winkel. Daar vind je mooie kant-en-klaar hagen van bijvoorbeeld Hedera (klimop), Euonymus (kardinaalsmuts) en Pyracantha (vuurdoorn). Prachtige vervangers voor de Buxus.