Met het weer van de laatste dagen krijg je misschien zin om de gordijnen dicht te doen en ze pas weer in het voorjaar te openen. De bladeren zijn allemaal van de bomen gevallen en het grijze weer maakt het buiten niet echt vrolijker. Toch kan je tuin in de winter ook aantrekkelijk zijn om te zien! Met winterbloeiers, groenblijvende planten en sfeervolle elementen valt er in de winter ook veel in de tuin te beleven! In deze blog lees je hoe je een mooie tuin in de winter kunt realiseren.
Kies winterplanten die mooie kleuren en geuren hebben
Planten die in de winter bloeien zijn niet alleen mooi om te zien maar ruiken ook vaak heerlijk. Zet ze in groepjes bij elkaar vlak bij de achterdeur, zodat je geen moeite hoeft te doen om de geur op te snuiven. Of plant ze ergens in de tuin, waar ze je uitnodigen om een wandeling te maken. Mooie winterbloeiers zijn bijvoorbeeld Toverhazelaars, Winterjasmijn en winterbloeiende Kamperfoelie.
Kies voor planten met stammen in de felste kleuren
Sommige struiken zijn ook zonder bladeren prachtig om te zien. Een mooi voorbeeld is de Acer conspicuum 'Phoenix' met felrode takken! Het lijkt net of een stylist de takken van een mooi kleurtje heeft voorzien. Een andere heester met rode takken in de winter is de witte Kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’). De takken van deze heester zijn het mooist als je de struik regelmatig snoeit: jonge twijgen hebben de felste kleur.
Wel eens aan groenblijvende planten of hagen gedacht?
Groenblijvende kant en klaar hagen en bollen geven vorm aan de tuin en zorgen voor een mooi winterbeeld. Maak een structuur van wintergroene hagen, bollen of zuilen. Deze planten hebben een grote sierwaarde, zorgen voor privacy en bieden in de winter bescherming en nestgelegenheid aan verschillende soorten tuinvogels.
Planten met een mooi wintersilhouet
Van sommige planten is na de eerste vorst niet veel meer over dan een zielig hoopje. Andere staan nog fier overeind en zijn ondanks dat ze uitgebloeid zijn nog steeds mooi om te zien. Helemaal als er een dauw overheen komt of een vers laagje sneeuw. Knip deze planten dan ook niet af en laat ze staan. Ze geven een schitterend winterbeeld en zorgen voor beweging in de tuin. Voorbeelden van planten met een mooi silhouet zijn Vetkruid, Ereprijs en Zegge.
Vroegbloeiende voorjaarsbollen in je wintertuin
Niets kan mij enthousiaster maken dan de eerste voorjaarsbollen die uit de grond komen. Het is nog niet te laat om ze in de grond te zetten. Het leukst is om bloembollen te kopen in allerlei contrasterende kleuren. En hoe meer bollen hoe groter het effect. Gooi de bollen lukraak door elkaar en plant ze waar ze neerkomen. Dit kan je gewoon doen tussen de vaste planten. Of zet de bollen in een mooie pot op het terras. Een polyester plantenbak is vorstbestendig en kun je dus prima in de winter op het terras laten staan.
Tip bij bloembollen in potten
In een pot met bollen mag het water niet te lang staan. Leg daarom een laagje potscherven onderin. Vul de pot met potgrond. Leg de bollen in de pot, en vul de pot aan met aarde. Houd hier dezelfde plantdiepte aan als voor de volle grond.
Zorg voor twinkelende lichtjes in de tuin
In deze tijd van het jaar zorgen twinkelende lichtjes voor veel gezelligheid in de tuin. Kies bijvoorbeeld een groepje mooi vormgeven lantaarns en plaats er mooie kaarsen in. Zet de lantaarns dicht bij het huis, zodat je van binnenuit een mooi uitzicht hebt op het flikkerende licht van de vlammen.
Aan het werk dus. Kleed je lekker warm aan, plant bloembollen in de tuin, zorg voor mooie lichten, en kijk of je met kleine aanpassingen de tuin aantrekkelijk kan maken in de winter. En geniet! Want ook in de winter is het de moeite waard om de tuin in te gaan.