Heb je een dak met sedum of wil je dit binnenkort aanleggen? Dan is het belangrijk om meer te weten te komen over het onderhoud van een sedumdak. Zo ook of je een sedumdak veel of weinig water moet geven. Het fijne van sedum is dat het weinig onderhoud en ook weinig water nodig heeft, maar soms moet je de sedumplantjes wel een handje helpen. Hoe dat precies zit lees je hieronder.
Een sedumdak bestaat uit een mix van verschillende soorten sedumplantjes. Sedumplantjes zijn vetplantjes die veel water kunnen opslaan. Van nature komen dit soort plantjes voor in extreme gebieden, dus met hete zomers en koude winters. Daardoor kan sedum de Nederlandse weersinvloeden meer dan prima aan!
Shop hier alles voor de aanleg van een sedumdak
Moet je sedum water geven?
Zoals gezegd heeft sedum de eigenschap om water op te slaan. Wanneer er sprake is van een langere periode van droogte in Nederland, dan hoef je sedum niet direct te besproeien. Sedum kan prima een week of 3 à 4 zonder water. Je zult dan wel zien dat het sedum wat verkleurt, maar dat is niet erg. Wanneer de periode van droogte langer aanhoudt kun je jouw sedumdak besproeien.
Sedum water geven in een droge periode
Wanneer je een sedumdak hebt aangelegd in een droge periode, dan raden we aan om de plantjes gedurende de eerste drie weken regelmatig water te geven. Dit kun je gewoon doen met een sproeier of de tuinslang. Geef het sedumdak echter niet te veel water! Het dak hoeft niet onder water te komen te staan.
Sedum water geven in een natte periode
Heb je het sedumdak aangelegd in een periode waarbij het (veel) regent, dan hoeft je de plantjes geen extra water te geven. De sedumplantjes slaan voldoende regenwater op en ook de drainagematten onder de sedumcassettes of sedummatten slaan water op. Deze geven het geleidelijk weer af aan de sedumplantjes.
Wanneer moet je sedum water geven?
Sedum kun je het beste besproeien in de avond of in de vroege ochtend. Probeer het bewateren van sedum – en de rest van de tuin – niet later in de ochtend of in de middag te doen. Doordat de grond donkerder wordt - omdat het nat is – wordt het ook een stuk warmer.
Heb je nog geen sedumdak? Ontdek welk type sedumdak bij jou past
Heb je nog geen sedumdak aangelegd en ben je jezelf nog aan het oriënteren? Ontdek dan als eerste welk type sedumdak bij jou past. Je kunt namelijk kiezen uit sedumcassettes en sedummatten. Beide sedumtypen hebben hun eigen voordelen en eigenschappen. Zo kunnen sedummatten alleen op platte daken en sedumcassettes op zowel platte als licht hellende daken. Daarnaast kost het plaatsen van sedummatten iets meer moeite, omdat je verschillende lagen op het dak moet aanbrengen. Bij sedumcassettes hoef je alleen het dak eerst te voorzien van anti-worteldoek. Benieuwd naar alle verschillen tussen sedumcassettes en sedummatten? Je ontdek de verschillen hier!